Jalkaterä on tärkeä ja olennainen osa ihmisen fyysistä hyvinvointia. Jalkaterän ongelmat vaikuttavat myös säären, polven, lonkan, lantion ja selkärangan ongelmatiloihin.
Jalkaterä muodostuu 28 luusta, joista 2 on seesamluita, sekä 55 nivelestä, 107 nivelsiteestä ja 31 lihaksesta. Lihasten ja luiden määrässä voi olla yksilöllistä poikkeavuutta.
Vaivasenluu viittaa jalkaterän ongelmaan, jossa isovarvas kääntyy kohti muita varpaita. Tämä aiheuttaa kipua ja limapussin ärtymistä. Useat tekijät, kuten ylipaino ja vääränlaiset jalkineet, voivat vaikuttaa ongelman syntyyn. Jos vaivasenluu on pitkään vaivannut, isovarpaan tyviniveleen voi kehittyä nivelrikkoa, mikä saattaa vaatia leikkaushoitoa.
Vaivasenluun hoitaminen onnistuu parhaiten silloin, kun nivelrustoa on vielä jäljellä eikä nivelrikkoa ole kehittynyt. Ongelman juurena on usein virheellinen kierteinen asento isovarpaan puoleisessa vaajaluussa. Tämä aiheuttaa isovarpaan tyvinivelen liikkumisen ulospäin ja isovarpaan kääntymisen sisäänpäin. Hoitaessa on tärkeää korjata tämä asentovirhe. On kuitenkin huomioitava, että jalan nivelten virheasennot voivat olla yhteydessä toisiinsa, joten kokonaisvaltainen hoito saattaa olla tarpeen.
Plantaarifaskiitti viittaa jalkapohjan kiinnityskohdassa kantaluun alla sijaitsevan kudoksen ärsytystulehdukseen. Tämä tila voi johtua monista syistä, kuten jalkaterän virheasennoista, jalan takaosan jäykkyydestä, epäsopivista jalkineista, ylipainosta tai pitkäaikaisesta seisomisesta tai kävelystä kovalla alustalla. Osalla plantaarifaskiitista kärsivistä ihmisistä voi kehittyä jänteen kiinnityskohtaan röntgenkuvissa näkyvä kalkkikertymä, joka tunnetaan myös "luupiikkinä".
Hoitotapa riippuu aina syistä. Onko jalkaterässä virheasento, ja jos on, missä kohdassa? Yleensä ongelmaan liittyy hermopinne, joka voi aiheuttaa ärsytystä ja kipua. Ongelman alkuperä voi juontaa juurensa paikallisesta virheasennosta tai esimerkiksi lannerangan hermopinteestä. Kun huomioidaan kokonaiskuva, ongelma on yleensä hyvin hoidettavissa.
Mortonin neurooma tunnetaan myös nimillä Mortonin metatarsalgia ja Mortonin neuralgia. Tämä tila ilmenee päkiässä esiintyvinä sähköiskun tuntuisina pistelevinä kivuina, jotka voimistuvat liikkuessa tai rasituksessa. Kipu saattaa jatkua myös levossa, ja jalkaterä voi tuntua puutuneelta rasituksen jälkeen. Kivun yleisin sijainti on päkiän keskellä, lähempänä jalkaterän ulkoreunaa.
Mortonin neurooman hoito on suhteellisen suoraviivaista, sillä lähtösyynä on yleensä paikallinen ongelma. Useimmissa tapauksissa vaiva on hoidettavissa pienellä työmäärällä. Manuaalinen hoito pyrkii lievittämään hermon ärsytystä ja puristusta
Lättäjalka, tunnetaan myös nimellä latuskajalka tai lattajalka, viittaa tilaan, jossa jalkaterän holvikaari on laskenut niin paljon, että se koskettaa maata. Lättäjalkaisuus voi johtua monista tekijöistä, kuten äkillisestä vammasta, vähäisestä liikkumisesta, ylipainosta tai synnynnäisestä virheasennosta. Myös tarsaalitunnelin puristus voi aiheuttaa lättäjalkaisuutta.
Manuaalinen hoito: Paikallista ongelmaa hoidettaessa tavoitteena on korjata jalkaterän luiden asentoa, mikä mekaanisesti voi olla suhteellisen yksinkertaista. Kuitenkin usein taustalla on hermostollinen puristustila, joka voi "lamaannuttaa" holvikaaren ja jalkaterän lihakset, johtaen holvikaaren madaltumiseen. Tässä tilanteessa ongelman hoitaminen edellyttää puristuksen lähtökohdan paikantamista. Tämä voi johtua paikallisista tekijöistä, mutta myös esimerkiksi lannerangan hermopinteestä.
Lähteet:
Parantajan tie, 4. painos 2004, Ihmisen Fysiologia ja anatomia 12-.14 painos 2002
www.fysios.fi, www.selkakuntoutus.fi, www.si-nivel.net, www.juttaaalto.fi, www.voltaren.fi, www.kaypahoito.fi, www.mehilainen.fi, wwwterveyskirjasto.fi, www.respecta.fi, www.klinik.fi, OpenAI. "ChatGPT: A Large-Scale Generative Language Model." 2021.