Kivusta ja paranemisesta
Kipu koetaan aina yksilöllisesti, ja terminä se herättää pääsääntöisesti negatiivisia tunteita ja ajatuksia. Usein kipu koetaan itse ongelmaksi, josta halutaan luonnollisesti päästä nopeasti eroon. Tasapainottavan manuaalisen kehoterapian näkökulmasta kipu on kehon hätähuuto, signaali, jota ei tulisi ohittaa. Kipu kertoo, ettei elimistössä ole kaikki kunnossa ja yksilön pitäisi tehdä asialle jotakin. Kivun taustalla eivät ole pelkästään mekaaniset ongelmat ja akuutit tai kroonistuneet traumat, vaan kipukokemukseen vaikuttavat myös sosiaaliset ja psykologiset tekijät.
Kipu määritellään krooniseksi, kun se on kestänyt yli kolme kuukautta. Kroonisen TULE-ongelmaan liittyvän kivun taustalla voi olla trauma, sairaus, tai kipu on kehittynyt pikku hiljaa ajan saatossa. Usein myös akuuttien TULE-ongelmien ilmenemisen taustalla olevat syyt ovat muodostuneet ajan myötä. Akuuttien TULE-ongelmien taustasyyt voivat taasen altistaa esim. välilevyn pullistumalle, nivelrikolle tai vaikka revähdysvammalle. Oikeanlaisella hoidolla ja kehotietoisuudella useat TULE-ongelmat olisivat ennaltaehkäistävissä.
Tasapainottava manuaalinen kehoterapia pyrkii tukemaan omalta osaltaan yksilöiden paranemisprosessia. Kipu on myös osa paranemisprosessia, kun avataan kehon syvempiä lukko- ja ongelmatasoja. Kipuun kiinnittyy usein paljon tunteita ja hoidettaessa kipu aiheutuu ennemminkin itse ongelmasta ja sen avautumisesta, kuin itse hoidosta. Kun yksilö tulee kokonaisvaltaisesti kuulluksi, nähdyksi ja hoidetuksi, ja keho vapautuu akuuteista tai kroonistuneista ongelmista, kipu hälvenee. Tällöin sekä keho että mieli ovat jälleen vastaanottavaisempia terveyden ylläpitämiseen.